Schermen uniek en fascinerend

 

Schermen is een bijzondere en fascinerende sport, met op zijn tijd opwinding en glamour. De ware schermer wendt op listige wijze zijn reactievermogen en atletische kracht aan om op het juiste moment zijn tegenstander te treffen. Schermen is tegelijkertijd een cultuurgoed, dat stamt uit de oudheid en door de grote Italiaanse wapenmeesters uit de renaissance werd opgebouwd. Het is ontstaan uit het duel, dat in vroeger eeuwen een elegante manier was oom een einde te maken aan een slepend meningsverschil. Wie verloor had altijd ongelijk; de verliezer was al blij dat hij het er levend van afbracht.

 

Met dat laatste loopt het in onze tijd gelukkig wel los. Hoewel met name het degenschermen een nauwkeurige nabootsing van het tweegevecht is, worden bij het schermen ongelukken voorkomen door strenge spelregels en het gebruik van dekkingsmiddelen zoals het masker en speciale kleding. Je hoeft dus niet bang te zijn.

 

Schermen heeft zich ontwikkeld tot een moderne sport. Niet alleen doordat de registratie van treffers tegenwoordig elektronisch gebeurt, maar ook doordat het een beroep doet zowel op fysieke als op mentale eigenschappen. Net als vroeger speuren duellisten voortdurend naar nieuwe geheime stoten. Welke schermer heeft er een paar van in huis. Hij/zij probeert steeds verrassingen te zoeken om de tegenstander te verschalken.

 

De schermsport is hierdoor een sport die veel te bieden heeft. De man-tot-man gevechten appelleren aan basisinstincten en de gracieuze bewegingen en creativiteit bieden continue uitdagingen. Het schermen is een schaakspel waarbij het speelbord wordt gevormd door het eigen lichaam en de eigen vaardigheden. Het heeft, door zijn lange voorgeschiedenis, veel traditie, die tot ieders verbeelding spreekt.

Schermen staat weer in de belangstelling, met name bij jonge mensen. Geen wonder, want wie wil niet nieuwe dingen ontdekken, met iets opwindends bezig zijn! Onder deskundige en vertrouwde leiding iets leren wat een ander niet kan. Jezelf ontplooien in een gezellige omgeving. Er huist in jou vast ook een moderne Cyrano. Schermen is een sport voor jou!
 

Voor wie

 

Schermen is een boeiende en gezonde sport voor iedereen: dames, heren, jongens en meisjes van alle leeftijden die eens iets anders willen.

 

Diverse mogelijkheden

 

De schermlessen worden gegeven op verschillende niveaus, van beginners tot vergevorderde. Er zijn drie wapens: Floret, degen en sabel. Elk wapen heeft zijn eigen techniek en regels De degen is het zwaarst en kent geen conventies; de floret is meer voor het fijnere werk. Floret en degen zijn uitsluitend steekwapens, de sabel wordt zowel voor steken als houwen gebruikt.

 

Wedstrijden


Als u lid wordt van Schermacademie Zaïr, wordt u ook lid van de schermbond KNAS. U kunt dan ook meedoen aan wedstrijden, zowel nationaal als internationaal. Wedstrijdschema en uitslagen staan op de website Nahouw.net